Bir Cephe Daha Açıyoruz: Balkanlar!
Kurulduğundan bu yana gençlere yurtdışı tecrübesi imkanı sunan Uluslararası Genç Derneği (UGED), ilk uluslararası projesini 2011 yılında 17 gönüllüyü bir ay süre ile Mali, Kamerun, Gana ve Burkina Faso’ya göndererek icra etti.
Uluslararası Genç Derneği 2012 yılında 34 gönüllüyü 45 gün boyunca Gana’ya, 2013 yılında “Kırık Gönüllere Kırk Gönüllü” projesi kapsamında 40 gönüllüyü 3 hafta süre ile Uganda, Tanzanya, Gana ve Burkina Faso’ya, 2014 yılında “Genç GönüllüYÜZ” projesi dahilinde 100 gönüllüyü 3 hafta için Uganda, Tanzanya, Burkina Faso, Gana, Mali, Nijer, Fildişi Sahili, Kamerun ve Sudan’a gönderdi. Son olarak 2015 yılı ramazanında “Gönüllü Yaşıyoruz, Kıtalar Aşıyoruz” projesi kapsamında 85 gönüllümüz yine 3 hafta süre ile 2014 yılında olduğu gibi 9 ülkede gönüllü faaliyetler yürüttü.
Afrika projesinin yankıları devam ederken Uluslararası Genç Derneği olarak yeni projeye imza atıyoruz: Bal’Kan Kardeşliği !
“İmardan İhyaya Giden Yola 40 Kızan Arıyoruz!” mottosuyla yola çıktığımız bu projede gönüllülerimizi tecrübe dolu bir program bekliyor. Bu projeye dahil olan kızanlarımız:
- Türkiye’nin Balkanlar açılımına katkı sağlayacak bir organizasyonda yer alacak,
- Uluslararası bir sivil toplum çalışmasında gönüllü olarak bulunacak,
- Yurtdışı tecrübesi edinecek,
- Farklı bir kültürle tanışmak başta olmak üzere birçok konuda gönüllülerin tecrübe edinmesine imkân sunan ve tam 40 gencin faydalanacağı bu proje ile katılımcılarımız ortak bir tarih ve kültüre sahip olduğumuz insanların küçük sorunlarını çözme keyfini yaşayacaklar.
Proje süreci nasıl işliyor? Gönüllüleri neler bekliyor?
Türkiye Ayağı
“Bal’Kan Kardeşliği” projesine dahil olmak isteyen gönüllüler ilk olarak internet sitemiz üzerinden (gencdernegi.org) belirtilen şartlar doğrultusunda formlarını doldurarak başvurularını gerçekleştirecekler.
Gönüllüler tarafından doldurulan başvuru formları eleme kurulumuzca değerlendirilerek puan sırasına göre sıralanacak.
Değerlendirme neticesinde belirlenen isimler resmi sitelerimiz üzerinden ilan edilecek ve projeye katılmaya hak kazanan 40 kişi yolculuk hazırlıklarına başlayacak. (Pasaport başvuruları, bavul listesinin oluşturulması, ülke gruplarına yönelik sosyal medya platformlarının oluşturulması, hazırlık eğitimine katılım sağlanması gibi adımlardan oluşuyor).
Balkanlar Ayağı
Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’nın ve Uluslararası Genç Derneği’nin önayak olduğu, TİKA tarafından desteklenecek proje kapsamında 4 Balkan ülkesine (Arnavutluk, Kosova, Makedonya ve Bosna Hersek) yaklaşık 10’ar kişilik gruplar halinde toplamda 40 kişi gönderilecek. 10 gün müddetince Balkanlar’da bulunacak katılımcılarımız, daha evvelden tespit edilen sorunları çözmek, zorluğu gidermek üzere bilfiil faaliyetlerde bulunacaklar. Merkezden uzak bir Müslüman köyün çeşmesini tamir etmekten, ihtiyaç görülen bir yerde kütüphane açmaya, bir okulun duvarlarını boyamaktan, bir mescidin tuvaletini iyileştirmeye kadar uzanan geniş bir yelpazede olacak bu faaliyetin temel amacı, öğrencilerin bu tür etkinliklerin direkt olarak içine girmesi ve taraflarımızca kullanılacak materyal elde edilecektir.
Projede ağırlıklı olarak bu noktaya değinilse de bu proje süresince öğrencilerin Balkanlar’da tarih, medeniyet ve dava şuurunu tesis edecek dinamizmi yakalamalarını önemseniyor ve bu manada etkinliklerin sona ermesi ile katılımcılarımızın ülke içinde ve ülkeler arasında (Bosna Hersek Hariç diğer üç ülkenin arasında) seyahat ederek Balkan coğrafyasında kendilerini keşfetmelerini bekliyoruz.
Peki Aranan Kriterler Neler?
Başvurular esnasında, göndereceğimiz ülkelerdeki kurumlarla işbirliği içerisinde, ülkelerin yapılarını dikkate de alarak çeşitli kriterlere bağlı kalarak seçimler yapıyoruz. Bu yıl aradığımız kriterler şu şekildedir:
- Erkek olmak,
- Sigara kullanmamak,
- 18-25 yaş aralığında olmak,
- En az lisans düzeyinde eğitim almak,
- Zorlu yaşam koşullarına dayanıklı olmak,
- Ekip çalışmasına yatkın olmak,
- Kronik veya alerjik bir rahatsızlığa sahip olmamak,
- Cemaat ile namaz kılmaya önem vermek,
- Resmi rapor yazabilecek ve günlük tutabilecek düzeyde yazı kabiliyetine sahip olmak,
- Pasaport masraflarını ve tüm şahsi harcamalarını karşılayabilecek ekonomik güce sahip olmak,
Projeyle Alakalı Çok Önemli Notlar:
- Organizasyonlarımız her yıl hazırlanan projeler kapsamında devlet kurumlarından sağlanan hibeler neticesinde gerçekleştirilmektedir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da projenin gidiş tarihine kadar iptal olması veya farklı bir tarihe ertelenmesi durumu söz konusudur. Programlarını planlayan gönüllüler bu durumu dikkate almalıdırlar ( Bugüne kadar başta Afrika ile ilgili olan projelerimiz olmak üzere, tüm projelerimiz başarı ile sonuçlanmıştır.)
- Projeye başvuran kimse başvuru öncesinde kabul ettiği anlaşma ile bağlıdır. Lütfen anlaşmayı düzgün bir şekilde okuyunuz.
- Değerlendirme neticesinde projeye katılımı uygun görülen gönüllü, pasaportunu proje başlangıç tarihine kadar makul bir mazereti olmaksızın tamamlamaz, projeyi maddi zarara uğratırsa (uçak biletinin iptali, konaklama masrafı gibi) oluşan zarar kendisinden tazmin edilir.
- Ayrıca gönüllünün, hazırlık süreçlerinde başvuru şartlarını karşılamadığı gözlemlenirse (sigara kullanması, ekip çalışmasına uyum sağlamaması) projenin Türkiye ayağında projeden men edilebilir.
- Kızan, Trakya-Balkanlar yöresinde delikanlı manasına gelmektedir.
Başvuru : bk.gencdernegi.org