• Aziz Mahmut Hüdayi Mah. Gülfem Sk. No 22 Üsküdar / İSTANBUL
  • (0216) 532 00 42
  • [email protected]

"Dünya Bizi Bekliyor!" Demeye Var mısın?

Uluslararası Genç Derneği olarak her yaz Afrika’ya gerçekleştirdiğimiz gönüllü seferlerini bu yıl Afrika ve Ortadoğu’ya gerçekleştiriyoruz.

Kurulduğundan bu yana gençlere yurtdışı tecrübesi sunan Uluslararası Genç Derneği (UGED), Afrika kıtasına yönelik ilk öğrenci gönderme projesini 2011 yılında gerçekleştirdi. Ülke çapında aldığı başvurular arasından seçilen 17 gönüllüyü bir aylığına Mali, Kamerun, Gana ve Burkina Faso’ya gönderdi.

2012 yılında başvurular arasından seçilen 34 gönüllümüz ise 45 gün boyunca Gana’daydı.
 
Derneğimiz 2013 yılında gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde “Kırık gönüllere, Kırk Gönüllü” projesi kapsamında 40 gönüllüyü 30 günlüğüne Uganda, Tanzanya, Gana ve Burkina Faso’ya gönderdi.
 
2014 Yılı Temmuz ayında Uluslararası Genç Derneği (UGED), İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği (İGEDER) ve Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı işbirliğiyle hazırlanan ‘’Afrika’ya Genç Gönüllü YÜZ’’ projesi ile 2014 yılının Ramazan ayında tam 100 üniversite öğrencisini Afrika’nın 9 farklı ülkesine(Gana, Uganda, Sudan, Mali, Nijer, Tanzanya, Fildişi Sahilleri, Burkina Faso, Kamerun) gönül elçileri olarak gönderdi.
 
2015 yılında 85 Genç Gönüllüyü Sivil Toplum ve Gönüllülük teması ile toplamda 9 ülkeye (Tanzanya, Uganda, Kamerun, Sudan, Gana, Fildişi Sahili, Mali, Burkina Faso, Nijer) gönül elçileri olarak gönderdi.
 
2016 yılında, yani bu yaz birçok GENÇ gönüllüyü “İmardan İhyaya” ve “Türkçe Eğitimi” teması ile toplamda 19 ülkeye:
 
Somali, Çad, Namibya, Nijer, Etiyopya, Cibuti, Kamerun, Sudan, Senegal, Lübnan, Filistin, Kenya, Ürdün, Tanzanya, Tunus, Uganda, Fildişi sahilleri, Gana ve Burkina Faso’ya gönderecek.
 
7 Haziran 2016 Salı günü, saat 23.59’da sona erecek başvuru süreciyle belirlenecek gönüllüleri bu yaz tecrübe dolu bir program bekliyor;
  1. Türkiye’nin Afrika açılımına katkı sağlayacak bir organizasyonda yer alma,
  2. Küresel boyutta bir sivil toplum çalışmasında gönüllü olarak bulunma,
  3. Yurtdışı tecrübesi edinme,
  4. Yabancı dilini geliştirme,
  5. Yurtdışında akademik araştırma gerçekleştirme ve hazırlanan raporlara katkıda bulunma,
  6. Farklı kültürleri gözlemleme gibi birçok konuda gönüllülerin tecrübe edinmesine imkân sunan bu proje bu yıl tam birçok gencin bu organizasyondan faydalanmasını sağlayacak.
  7. Gerçekleştirilen bu proje ile Afrika’nın ve Ortadoğu’nun makus tarihine tanıklık etme, farklı inanç ve değerlere sahip kurum ve kuruluşların çalışmalarını yerinde görmek gibi tecrübeler kazandıracaktır.
PROJE SÜRECİ NASIL İŞLİYOR? GÖNÜLLÜLERİ NELER BEKLİYOR?
Türkiye Ayağı
 
Her yıl Mayıs ve Haziran aylarında tanıtımına ve başvuru alımına başladığımız projemizde gönüllü adaylar ilk olarak resmi sitelerimiz üzerinden (www.gencdernegi.orgwww.gencdergisi.com,www.gencgonulluler.com) belirtilen şartlar doğrultusunda formlarını doldurarak başvurularını gerçekleştiriyorlar.
 
Dernek bünyesinde oluşturulan Eleme Kurulu tarafından öncelikle doldurulan formlar değerlendirilerek puan sırasına göre sıralanıyorlar. Her yıl gönderilecek öğrenci sayısının iki katı olacak şekilde puan sıralamasına göre belirlenen isimler mülakat için davet ediliyorlar.
 
Mülakat neticesinde belirlenen isimler resmi sitelerimiz üzerinden ilan edilerek proje ve yolculuk hazırlıklarına başlıyorlar. (Pasaport ve vize başvuruları, çeşitli aşıların olunması, bavul listesinin oluşturulması, ülke gruplarına yönelik sosyal medya platformlarının oluşturulması, hazırlık eğitimine katılım sağlanması gibi adımlardan oluşuyor).
 
Afrika yolculuğuna başlamadan önce gönüllülerimiz belirlenen günlerde dernek merkezimizde Oryantasyon eğitimine katılım sağlamak mecburiyetindeler. Bu eğitimlerde;

Konferanslar: Afrika üzerine çeşitli akademik araştırmalar yapan isimlerden ve yine sivil toplum çalışmaları gerçekleştiren kurumlardan bilgilendirme sunumlarının gerçekleştirilmesi,
 
Proje Tanıtımı: Proje kapsamında yapılacak faaliyetlerin tanıtımı,
 
Proje Uygulama Eğitimi: Gönüllülerin yapacakları araştırmalar ve hazırlayacakları raporlar üzerine eğitim verilmesi gibi kapsamlı seminerler ve dersler gerçekleştirilecektir. Eğitim sürecini de başarıyla tamamlayan gönüllüler, belirlenen ülke liderleri öncülüğünde ülke seyahatlerine başlayacaklardır.
 
Gidilen Ülkeler Ayağı
 
Gönüllülerimiz ülkelerine ulaştıklarında başvuru formunda ailelerinden ‘irtibat kişisi’ olarak belirttikleri kişiye mesaj atılarak bilgilendirme gerçekleştirilecektir.
 
Gönüllülerimiz havaalanında karşılanarak konaklayacakları yerlere ulaştırılacaktır. Ülke şartları ve yapacakları çalışmalarla alakalı bilgilendirilecekler, gerekli eksikleri bulundukları yerin şartları doğrultusunda giderilecek, bulundukları şehirde kısa turlar düzenlenerek ülkeye alışmaları sağlanacaktır.
 
İkinci hafta itibariyle gönüllüleri yoğun bir maraton bekliyor olacak. Gönüllülerimiz kendi kabiliyetleri ile bölgedeki ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitli organizasyonlara katılarak faaliyetlerde fiili olarak dönüş tarihine kadar yer alacaklardır. Bu çalışmalara örnek teşkil edecek bazı faaliyetler;
  1. Eğitim görmek üzere Türkiye’ye gelecek öğrencilere Türkçe dersleri verilmesi,
  2. Kreş, yetimhane, hastane, medrese gibi yerlerde çocuklara eğitim verme ve onlarla beraber vakit geçirme,
  3. Başta köyler olmak üzere aile ziyaretleri gerçekleştirme,
  4. Sivil Toplum Kuruluşlarının çeşitli inşaat işlerinde gönüllü olarak çalışma.
Gönüllülerimiz bu ve benzeri faaliyetleri gerçekleştirirken diğer yandan pek çok sosyal faaliyetin içerisinde yer alma imkanı da bulacaktır. Bu aktivitelere örnek verilecek olursa;
  1. Tarihi ve kültürel geziler,
  2. Üniversite, medya ve çeşitli kurum ziyaretleri,
  3. Eğitim araştırmaları.
2016 YILINDA HANGİ ÜLKELERE GİDİYORUZ?
Bu yıl Türkiye çapında alacağımız başvurular ile kabul edilecek birçok gönüllüyü 19 farklı ülkeye gönderiyoruz:
  1. Burkina Faso
  2. Uganda
  3. Gana
  4. Tanzanya
  5. Kamerun
  6. Nijer
  7. Fildişi Sahilleri
  8. Sudan
  9. Ürdün
  10. Somali
  11. Çad
  12. Namibya
  13. Etiyopya
  14. Cibuti
  15. Tunus
  16. Senegal
  17. Lübnan
  18. Filistin
  19. Kenya
Türkçe Eğitimi Temalı
8-10 Temmuz 2016 / 3-4 Eylül 2016
 
İmar ve İhya Temalı
23-25 Temmuz 2016 / 7-8 Ağustos 2016
 
Not: Ülkelere gidiş-dönüş tarihlerinde değişiklikler olabilir.
 
Başvurular esnasında, göndereceğimiz ülkelerdeki kurumlarla işbirliği içerisinde, ülkelerin yapılarını dikkate de alarak çeşitli kriterlere bağlı kalarak seçimler yapıyoruz. Bu yıl aradığımız kriterler şu şekildedir:
 
  1. Erkek olmak,
  2. Sigara kullanmamak,
  3. 18-27 yaş aralığında olmak,
  4. En az lisans düzeyinde eğitim almak,
  5. İngilizce, Fransızca, Arapça dillerinden en az bir tanesini öncelik sebebidir,
  6. Uzun uçak yolculuklarına ve sağlıksız yaşam koşullarına dayanıklı olmak,
  7. Ekip çalışmasına yatkın olmak,
  8. Kronik veya alerjik bir rahatsızlığa sahip olmamak,
  9. Resmi rapor yazabilecek ve günlük tutabilecek düzeyde yazı kabiliyetine sahip olmak,
  10. Proje konusu olan "Sivil toplum ve gönüllülük çalışmaları" kapsamı dışında kalacak olan siyasi, mezhebi, şahsi, fikri hiçbir gaye ve niyete sahip olmamak,
  11. Seyahat engeli bulunmamak,
  12. Uzun uçak yolculuklarına, sıcak hava şartlarına ve sağlıksız koşullara karşı dayanıklı olmak,
  13. Çağrılması halinde mülakata; seçilmesi halinde eğitim seminerlerine katılım sağlamak,
  14. Pasaport, vize işlemleri ile tüm şahsi harcamalarını karşılayabilecek ekonomiye sahip olmak.
PROJEYLE ALAKALI ÖNEMLİ NOTLAR:
  1. Organizasyonlarımız her yıl hazırlanan projeler kapsamında devlet kurumlarından sağlanan hibeler neticesinde gerçekleştirilmektedir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da projenin gidiş tarihine kadar iptal olma durumu söz konusudur. Yaz programlarını planlayan gönüllüler bu durumu dikkate almalıdırlar ( Bugüne kadar Afrika ile ilgili olan tüm projelerimiz başarı ile sonuçlanmıştır.)
  2. Mülakatlar neticesinde seçilen gönüllü, kendisinden istenilen resmi başvuruları (pasaport ve vize başvurusu) ve evrakları (pasaport, vize, aşı kartı gibi) belirlenen tarihler içerisinde makul sayılacak bir mazeret bulunmadan tamamlamayarak projeyi maddi zarara uğratırsa (uçak biletinin iptali, konaklama masrafı gibi) oluşan zarar kendisinden tazmin edilir.
  3. Mülakatlar neticesinde seçilen bir gönüllü, eğitim sürecinde yer almaz yahut hazırlık süreçlerinde başvuru şartlarını karşılamadığı gözlemlenirse (sigara kullanması, ekip çalışmasına uyum sağlamaması) projenin Türkiye ayağında projeden men edilebilir.
Proje Faaliyet Takvimi
Proje Başlangıcı
30 Mayıs 2016
 
Son Başvuru Tarihi
7 Haziran 2016
 
Başvuruların Değerlendirilmesi
8-9 Haziran 2016
 
Mülakat Hakkı Kazanan İsimlerin İlanı
10 Haziran 2016
 
Mülakat İçin Randevu Alma İşlemleri
10-11 Haziran 2016
 
Mülakat Tarihleri
12-13 Haziran 2016
 
Nihai Listenin İlanı
15 Haziran 2016
 
 Türkiye’deki eğitim programı Gidiş tarihlerinden 1 hafta önce olacaktır.