• Aziz Mahmut Hüdayi Mah. Gülfem Sk. No 22 Üsküdar / İSTANBUL
  • (0216) 532 00 42
  • [email protected]

Gönüllüler`e TİKA`dan Tecrübe Paylaşımı Programı

Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), içerisinde Uluslararası Genç Derneği`mizin de bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde; Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Türk Hava Yolları (THY) ve Anadolu Ajansı (AA) sponsorluğunda Ortadoğu ve Afrika’da on sekiz ülkeye “Tecrübe Paylaşım Programı” kapsamında iki yüz üniversite öğrencisi gönderiyor. 05 – 30 Ağustos 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek olan programın eğitimleri 02 – 03Ağustos 2017 tarihlerinde Ankara’da bulunan TİKA Başkanlığı binasında gerçekleştirildi.

Ben de Tecrübe Paylaşım Programı ile Tunus’a gideceğimden iki gün boyunca eğitimlere katıldım.

İki Ağustos Çarşamba sabahı konakladığımız yerden ayrılarak T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sosyal tesislerine gittik. Eğitim programımız burada TİKA Başkanı Serdar Çam Beyin de katıldığı kahvaltı ile başladı. Kahvaltının ardından tanışma faslına geçtik. Serdar Bey yaklaşık iki yüz kişi ile tek tek tanıştı ve ve projeye katılma sebeplerimizi dinledi. Her birimize ayrı ayrı teveccüh ederek bizleri dinlemesi bende büyük moral ve motivasyona vesile oldu. Serdar Çam tanışma faslından sonra konuşması sırasında bizlere özgün işler yapıp özgün fikirler üretmemizi öğütledi ve şunları söyledi:

Günümüzde "kopyacılık" had safhada. Örneğin bir gazeteci Başçarşı`ya gidiyor, kahvesini içiyor, fotoğrafını çekip ülkeye döndüğünde Bosna hakkında herkesin söylediğini söyleyerek "Bosna uzmanı" kesiliyor. Siz sakın böyle olmayın. Yaptığınız işi hakkıyla yapın.

TİKA Başkanlığı Binasında Afrika Konferansları

Kahvaltının ardından TİKA’nın Çankaya’da bulunan binasına geçerek bir dizi konferansa katıldık. Bunlardan ilki TİKA görevlisi Halil İbrahim Başaran’ın "Tecrübe Paylaşım Programı Nedir?" başlıklı konferansıydı. Halil İbrahim Bey, sefere çıkacak olan öğrencilere program hakkında ön bilgi verdi. Ardından mikrofonu TİKA İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Zülküf Oruç Bey aldı. O da bizlere genel olarak TİKA’yı tanıttı.

TİKA, 1991`de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) dağıldıktan sonra bağımsızlığına kavuşan Türk devletlerine ülkemizce destek vermek adına 1992 yılında Turgut Özal tarafından Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olarak kurulmuş. 1999 yılında da Başbakanlığa bağlanmış. 2011 yılında bir kanun hükmünde kararname (KHK) ile yetkileri arttırılan TİKA şu an 140 ülkede faaliyet yürüten bir teknik yardım ve Türk tipi kalkındırma kuruluşu. Zülküf Bey “Türkiye TİKA ile seccadeyi yeryüzüne serdi.” sözü ile bende TİKA adına büyük bir tesir bıraktı. 

Zülküf Beyden sonra söz TİKA Başkan Yardımcısı, İktisat Tarihçisi Prof. Dr. Birol Çetin’de idi. Birol Bey de TİKA’nın; Yunus Emre`nin, bölünürsek yok oluruz, bölüşürsek tok oluruz sözünden hareketle projelerini gerçekleştirdiğini söyledi ve şunları ekledi: Bizler bölmeye değil bölüşmeye gidiyoruz, davamız: İnsanlık ölmesin. Bir de şu minvalde bir cümle kurdu: Ecdadımızın, henüz insan-toprak ilişkisi bozulmamış, geçim kolay, refah yüksek iken farklı coğrafyalara gitmesi; Peygamber emrini yerine getirdiğimizin ve gittiğimiz yere sömürmek için gitmediğimizin ispatıdır. Bu işler bilgi becerinin yanında ruh ve maneviyatla yapılacak işlerdir.

Eski Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas da "Afrika Neyimiz Olur?" başlıklı bir konuşma yaptı. Osmanlı Devleti yıkılmadan önce Tunus`ta 10.000 askerimizin şehit düştüğünü söyledi. Yine Ahmet Kavas, Afrika`da yüz yıl önce resmi dili Osmanlı Türkçesi olan ve halen arşivlerinde Osmanlı Türkçesi ile yazılmış resmi evraklar bulunan bir devletten bahsetti. Afrika ile olan alakamızı daha iyi anlamış olduk.

TİKA Hukuk Müşaviri Samir Altunkaynak da bizlere 15 Temmuz darbe girişiminin hukuki seyrini aktardı. Samir Bey Cumhuriyet tarihindeki darbelerde yargının, ilk defa 15 Temmuz`da halkın yanında durduğunu söyledi.

Kapanış

Kapanış programına Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, TİKA Başkanı Serdar Çam, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan V. Bilal Erdoğan, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ve Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şenol Kazancı katıldı.

Bilal Erdoğan sivil toplum - kamu dayanışmasına değindi ve bu projenin bir benzeri için Uluslararası Genç Derneği`nde yapılan toplantıdan bahsetti. THY yönetim kurulu başkanı İlker Aycı TİKA`nın Ortadoğu ve Afrika`daki faaliyetleriyle Türkiye`nin göğsünü kabarttığını söyledi. TİKA Başkanı Serdar Çam da sponsorlara teşekkür etti ve Hakan Çavuşoğlu`nun desteği ile gayretlerinin daha da artacağı teminatını verdi. Ayrıca Afrika`ya ve Ortadoğu`ya gidecek olan biz gençlerin bu faaliyetinin gençliğimizin zekatı olduğunu söyledi.  Son olarak Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu Türkiye`nin "Karanlık Kıta" olarak empoze edilen Afrika`nın gelişimine katkı sağlama gayesinde olduğunu söyledi. Her STK`dan birer genç temsilci de duygularını paylaştı. Uluslararası Genç Derneği`mizi temsilen ben de duygu ve düşüncelerimi paylaştım. Projeye katılmaktaki amacımı da dilim döndüğünce şöyle ifade etmeye çalıştım:

Ülkemiz ve milletimiz geleneğimizden bir miras aldı. Bu miras bir ufuk mirası ve küresel vizyon mirasıdır. Bu mirasa hizmet etmek biz gençlerin vazifesidir. Bu hizmeti yapabilmek için de milletimizin ve ülkemizin ufkuyla ufuklanmamız lazım. Bunu da bu projelerde elde edebiliriz.

Program hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Devletimizin ve Milletimizin sadaka taşı mesabesinde olan TİKA gün geçtikçe hizmetlerini katlayarak büyüyor. Bizler TİKA’nın projelerine katılarak bu sadaka taşında sadaka olur veya TİKA’ya yenilikçi özgün projeler yazarak sadaka taşına sadaka bırakan el olabiliriz.