SOMALİLİ MİSAFİRLERİ UĞURLADIK

Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) misafiri olarak Türkiye’ye gelen on sekiz Somalili öğrenci Uluslararası Genç Derneği’nde gördükleri 15 günlük eğitimin ardından memleketlerine geri döndü. Somalili misafirler eğitim programının yanı sıra Konya ve Ankara’da temaslarda bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Somali ziyaretinde davette bulunduğu Somalili öğrenciler TİKA aracılığıyla Türkiye’ye getirilmişti. Uluslararası öğrenci faaliyetleri yürüten Uluslararası Genç Derneği (UGED) çatısı altında 15 gün eğitim gören Somalili öğrenciler ülkelerine mutlu bir şekilde döndü. Merkezi Üsküdar’da bulunan UGED binasında 15 gün boyunca Pratik Türkçe dersleri, Sivil Toplum Örgütü Kurma ve Yönetme, Gönüllü yönetimi gibi dersler gördü.

ÇOK MEMNUN KALDILAR

Çeşitli yaş gruplarından 18 kişilik Somalili öğrenci grubu, uluslararası faaliyetler gösteren UGED bünyesinde birçok alanda uzman isimlerden eğitimler aldı. Eğitim programının sonunda ise UGED Gönüllüleri ile Konya ve Ankara gezisine katılan Somalili öğrenciler, her iki kentin sosyal, kültürel ve tarihi mekânlarını gezerek tanıma fırsatı buldular. Somalili öğrencilerin ilk durağı Konya oldu. Gezi tarihinin Somali Milli Bayramı ile aynı güne denk gelmesi düzenlenen gezinin bayram havasında geçmesini sağladı. Yolculuk sırasında milli marşlarını okuyan öğrenciler geziyi kendileri için verilmiş bir bayram hediyesi olarak gördüklerini dile getirdiler. Yolculuk boyunca kendi dillerinde şarkılar ve ilahiler okuyan genç Somalililer uzun olan Konya yolunu apayrı bir eğlenceye çevirmeyi başardı.

YİNE GELMEK İSTİYORUZ

Konya’da Genç Gönüllüler tarafından karşılanan Somalili gençler ilk olarak Mevlana Celaleddin Rumi’nin türbesini ziyaret etti. Türbe ziyareti sırasında Konya halkı tarafından büyük bir ilgi ve sevgi gören Somalililer bu anı yakalamak isteyen Konyalılarla fotoğraf çektirdi. Konya’nın birçok tarihi ve turistik yerini gezen öğrenciler şehri ve şehir halkını unutamayacaklarını, bunun için UGED’e teşekkür borçlu olduklarını, Türkiye`ye tekrar gelmek istediklerini ve de Türklerin de Somali’ye gelmelerini istediklerini söyledi. Türkiye gezilerinin en güzel anlarını Konya gezisi sırasında yaşadıklarını söyleyen öğrenciler Konya halkının ilgisinden oldukça memnun kaldı. Üç gün boyunca Konya’da misafir edilen olan Somalili gençler Konya’nın ardından Ankara’yı da ziyaret etti. Ankara’da TİKA tarafından karşılanan gençler TİKA yetkileri ile bir toplantı yaptı ve ardından kendileri için verilen yemeğe katıldı. Konya ve Ankara ziyaretlerinin ardından Somalili misafir öğrenciler ülkelerine geri döndü.