Çanakkale Ruhuna Yakışan Kamp!

Uluslararası Genç Derneği’nin düzenlediği, Çanakkale-Kabatepe Uluslararası Gençlik Projesi 400 gence unutulmayacak günler yaşattı!

Proje kapsamında Çanakkale’ye gelen ilk grup içerisinde, Endonezya’dan Fas’a, Kamerun’dan İran’a, Afganistan’dan Kenya’ya, geniş bir coğrafyanın vatandaşı olan öğrenciler yer aldı. Çanakkale Şehitlik, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi ve Çanakkale merkezine geziler düzenlendi. Yüzme, futbol ve masa tenisi turnuvaları gibi spor faaliyetleri yapıldı. “Malcolm X’in hayatı“, “Tarihe Yön Veren Bilim Adamları“ ve “Kültürlerarası İletişim ve Hollywood” konulu interaktif seminerler verildi. Film gösterimleri gerçekleşti. Yusuf Goncagül’ün mini konseriyle, öğrenciler keyifli dakikalar geçirdi. Monopoly, satranç ve öğrencilerin kendi geliştirdikleri katılımcı oyunlarla, kaynaşma bir hayli hızlı oldu.

Belki de en önemli kazanç, kampa katılan arkadaşların, birbirlerini tanıyarak ve ülkelerine ait problemleri konuşarak, günümüzde bilgi tanrısı muamelesi gören medyanın farklı ülkeler ve toplumlar üzerinde oluşturduğu negatif algıyı yıkması oldu. Bu kampta, geçmişte birbirleriyle savaşmış ülkelerin vatandaşları, çadırlarını, yiyecek ve içeceklerini paylaştı. Birbirleriyle kendi düşünceleri ve tarihleri hakkında sohbet ettiler. Ve kendi ifadeleriyle, aslında birbirlerinden farklı olmadıklarını, aynı düşüncelere sahip olduklarını anladılar.

Biz Bir Dünyayız!

Şahin İmamlı –Kuzey Irak

Başka kültürlerle tanışmak güzel bir duygu. Gelenekler farklı, görenekler farklı, bakış açısı gelişiyor insanın. Dünyaya açılmış oluyorsun âdeta.

Farklı ülke insanlarıyla kamp yapmak, sence kardeşlik duygunu arttırdı mı?

- Elbette daha yakın hissettim. Farklı milletten insanları medyadan tanımakla, birebir tanımak arasında çok fark varmış. Medyada soramıyoruz, ama burada her şeyi birebir sorabiliyoruz.

Kampı bir cümle ile nasıl ifade edersiniz?

- Çanakkale kampı; biz bir dünyayız.

Çanakkale Tüm İslam Aleminin Zaferidir!

Said Sayed Zabihullah Turkoghlu - Afganistan

Farklı ülkelerden insanlarla kamp yapmak nasıl bir duygu, neler hissettin?

- Küçüklüğümden beri tek korkum farklı milletten insanlarla tanışmaktı. Bu korkumu, ilk olarak Türkiye’de yenmiş oldum.

Farklı ülke insanlarıyla kamp yapmak, sence kardeşlik duygunu arttırdı mı?

- Günümüz insanları farklı milletleri medya aracılığıyla tanıyor. Bu yanlış algı burada birebir tanışmakla kırılıyor. Mesela, Afganları, kötü tanıtırlar. Burada beni tanıdıkça, arkadaşlarımın ön yargıları yıkılıyor.

Uluslararası Genç Derneği hakkında ne düşünüyorsun? Bundan sonraki organizasyonlarına katılmak ister misin?

- Onları bu proje sayesinde tanıdım. Çok iyi bir çizgideler, ihlaslı çalışıyorlar bence, samimiler, asıl amaçları maddi değil.

Kampı bir cümle ile nasıl ifade edersiniz?

- Çanakkale, Türk milletinin kazandığı bir zafer değil, tüm İslam âleminin kazandığı bir zaferdir.

Genç Gönüllü Olmak İstiyorum!

İslam Tufanov – Kazakistan

Siz harikasınız, ben böyle karşılamayı hiç görmemiştim. Kabul ederseniz, Genç Gönüllü olmak isterim.

Değişimin İki Şartı: Öne Atılmak ve Fedakarlık

Erfan Pourghaz – İran

Burada beni en çok etkileyen olay İranlı bir şehidin mezar taşını görmüş olmaktı. Birlik olduğumuz zaman zaferler kazanabileceğimizi daha iyi anladım.

Çanakkale Kampını bir cümle ile nasıl ifade edersiniz?

- Her bir değişim için öne atılma ve fedakârlık gerekliymiş.

Dedelerimizi Savaştırdılar, Biz İse Dostuz!

Alisher İmamov – Kırgizistan

Farklı ülkeden arkadaşlarınızla, ülkelerinize ait problemler hakkında konuşup dertleştiniz mi?

- Bizim dedelerimiz Afganları korumuşlardı. Ama sonra Ruslar, bizim savunduğumuz Afganlarla bizi savaştırdı. Burada Afgan kardeşlerimizle tanışıp arkadaş olmak, bu açıdan çok güzeldi.