Uluslararası Gençlik Kampında Küresel Muhabbet

Uluslararası Genç Derneği’nin düzenlediği Çanakkale - Kabatepe Uluslararası Gençlik Kampı, tüm heyecanıyla devam ediyor.

Her hafta farklı bir grubun katıldığı yaz kampının 3.haftasındayız. Endonezya’dan Mısır’a, Kosova’dan Filistin’e, farklı ülkelerden ve farklı kültürlerden gelen gençler, masa tenisi turnuvası, futbol turnuvası, yüzme gibi sportif faaliyetlerle ve Monopoly, satranç gibi oyunlarla hem eğleniyor hem de kaynaşma ve adaptasyon sağlayarak, farklı kültürleri ve yaşam tarzlarını tanıyorlar.

Çanakkale ruhunun 21.yüzyıldaki küçük bir yansıması olan bu kamp, tarihe geçen destandaki evrensel kardeşliğin ve paylaşmanın güzelliğini yeniden yaşatıyor. Bu kampta bir Endonezyalı bir Mısırlıyla çadırını paylaşıyor. Kosovalı bir genç, tabağındaki yiyecekleri Kamerunlu arkadaşına ikram ediyor. Tüm dünyayı saracak yeni dostluk köprüleri inşa eden bu kamp için, “ küresel muhabbet ” tabirini kullansak yanılmış olmayız.

Şimdi biraz da Öğrencileri dinleyelim. Bakalım kamp hakkında neler demişler:

Muhammed El Bakri - Mısır

Çanakkale destanı tanıtım merkezi ve Şehitlik gezilerinde, Çanakkale ruhu hakkında neler hissettin?

Bizim çok sorunumuz olduğunu hissettim. Çünkü bizim dedelerimiz, burada geleceğimiz için birlik olup çalıştılar. Ama bu zamanda birlik olmak çok zor. Çanakkale ruhuna ihtiyacımız var.

Farklı ülke insanlarıyla kamp yapmak, sence kardeşlik duygunu arttırdı mı?

Bizde kardeşlik esastır. Bizim için bu dönemler zor. Malûm Mısır’da olaylar var. Buradaki insanların Mısır’a olan ilgisini görmem kardeşlik duygumu arttırdı. Hepsi önce ailemi sordu.

Farklı ülkeden arkadaşlarınızla, ülkelerinize ait problemler hakkında konuşup dertleştiniz mi?

Bizim askerlerle ilgili problemimiz olduğu için mesela Endonezyalılara : “Sizin ülkenizin kalkınmasında asker mani oldu mu? ” diye sordum. Ve ülkem için faydalı olabilecek bilgiler edindim.

Kampı bir cümle ile nasıl ifade edersiniz?

Bence bu kamp Avrupa Birliği’nden daha kapsayıcı. Çünkü burada, Afrikalısı da var Ortadoğulusu da...

İbrahim Ömer - Kosova

Farklı ülkelerden insanlarla kamp yapmak nasıl bir duygu, neler hissettin?

İlk kez Çadır hayatı yaşıyorum. Değişik ve güzel bir deneyim oldu. Yıldızlar ilk defa bu kadar parlak.

Farklı ülke insanlarıyla kamp yapmak sence kardeşlik duygunu arttırdı mı?

Elbette gelişti. Dostluk köprüleri kurulmasına katkı sağladı. İleride olabilecek ön yargıları engelledi.

Kampı bir cümle ile nasıl ifade edersiniz?

Bence bu kampın adı: "ULUSLARARASI KARDEŞLİK KAMPI"

Filistin - Yazen Shabaneh

Farklı ülke insanlarıyla kamp yapmak, sence kardeşlik duygunu arttırdı mı?

Kesinlikle. Mesela onlar memleketlerine gidip Filistin’i benim ağzımdan anlatacak, bende onların ağzından onların ülkelerini anlatacağım. Böylece medyanın yanlış tanıtımlarına inanmayacağız.

Uluslararası Genç Derneği hakkında ne düşünüyorsun? Bundan sonraki organizasyonlarına katılmak ister misin?

Dernek bu konuda çok tecrübeli. Başka derneklerin kendi düşüncesini adapte etme çabası içerisinde olduğunu gördüm. Katılmak isterim elbette.

Abieb Aditya - Endonezya

Şöyle diyebilirim ki; kendi abimiz gibi sıkıntılarımızı çözmeye çalıştılar. Kesinlikle katılmak isterim.

Doğu Türkistanlı arkadaşımla konuştuk. Çin’den çok sıkıntı çekiyorlar. Doğu Türkistan Müslüman, Çin ise komünist olduğu için Çinliler, Müslümanların dinini özgürce yaşamalarına izin vermiyor.

Kampı bir cümle ile nasıl ifade edersiniz?

Uluslararası Gençlik Kampı’nda kardeşlik köprüsü kuruluyor.